Badrumsrenovering

Hur mycket kostar en badrumsrenovering?


Priset beror på många olika faktorer så som;
  • Vilket ytskikt du vill ha - både på golv och väggar (matta, kakel eller klinker samt vilket märke och typ). 
  • Vad du väljer för märke och typ av; toalett, kranar, duschvägg (eller annat alternativ), skåp, handfat och så vidare.
  • Om golvvärme ska installeras.
  • I vilken omfattning renoveringen kräver - vilka ingrepp som är nödvändiga; exempelvis avlopp, vattenrör eller andra delar.
Om hela badrummet ska byggas om med nya avlopp och vattenrör, ny toalettstol, handfat, dusch, och klinkergolv med kakel på väggarna - det vill säga en totalrenovering. Då får man räkna med ungefär ett snittpris på mellan 12 000 kronor och uppåt per kvadratmeter.

Här är ett renoveringsexempel som vi arbetade med för ett en tid sedan:
I byggprojektet ingick klinker på golvet och kakel på väggarna och budgeten låg i en medelklass gällande prisnivån. Vi bytte ut följande delar av inredningen; toalettstol, kommod med handfat, tvättställsblandare, ett badkar och en duschvägg samt blandare till dessa, en spegel med två lampor på var sida. 

Badrummets yta var på citka 10 kvadratmeter. Renoveringskostnaderna för kunden hamnade då på 158 680 kronor.   
​​​​​​​

Kan jag renovera badrummet på egen hand?


Trots att det är möjligt att komma undan betydligt billigare när du ska renovera ett badrum med plast- eller våtrumsmatta jämfört med ett badrum som har kakel och klinker, så är det många som ställer sig frågan om arbetet kan göras utan att anlita en firma. Svaret på frågan kan vara: ja. Förutsatt att du besitter all den kunskap som krävs för att kunna genomföra arbetet "by the book" eller enligt den branschstandard som råder, vilket är en förutsättning för att badrummet ska hålla på lång sikt och inte minst för att försäkringen ska gälla i ditt nyrenoverade badrum. 

Renoveringsarbetet kräver att samtliga moment utförs på rätt sätt, och i rätt ordning. Diverse förarbeten ska genomföras, allt i processen ska planeras, rätt material ska inhandlas för att sedan skäras och eller sågas till och fästas på sin plats. Arbetet kräver både precision och en handfasthet. 

badrumsrenovering som vi på Norrbo bygg & montage har genomfört 

Bilderna nedan visar ett exempel på en hur badrumsrenoveringar kan se ut. Bilderna 5 och 6 är från en basturenovering i det badrum som visas på de övriga bilderna.